Denne chilioljen lager jeg med jevne mellomrom og jeg har alltid et glass stående i kjøleskapet. Den er superspicy- akkurat som jeg liker den- men med en sødme fra løken og en dybde/aroma fra krydderet som gjør den til så mye mer enn bare en spicy olje. Jeg bruker den som topping på stekte egg, i pasta/nudler, på kjøtt og fisk, på stekt tofu, på de fleste grønnsaksretter, bønner, de fleste asiatiske retter…egentlig på det meste.

INGERDIENSER
- 5-6 små sjalottløk, skåret i tynne skiver
- 1 hvitløk, feddene skrelt og skåret i tynne skiver
- 4 dl solsikkeolje
- 5 stjerneanis
- 3 kanelstenger
- 5 hele kardemommekapsler (kan erstattes med en klype malt kardemomme)
- 1/2 dl chilipulver (se om du finner asiatisk chilipulver som er en blanding av chiliflak og -pulver)
- 1 bit ingefær, på størrelse med en tommelfinger, skrelt og skåret i tynne strimler
- 2 ss soyasaus
- 1 ss honning eller sukker
- 2 ss sesamfrø

FREMGANGSMÅTE:
Varm opp oljen med sjalottløk, hvitløk, kanel, kardemomme og stjerneanis i en medium kjele og la det koke/boble på medium varme til løken er lys brun og myk. Rør underveis. Dette skal ta rundt 20-30 minutter. Løken trenger godt tid på å koke bort all væsken for så å begynne å karamellisere for å utvikle en god dyp søt smak.
Når løken er gyllenbrun og karamellisert tilsetter du resten av ingrediensene bortsett fra sesamfrøene og koker under omrøring i et par minutter. Rør inn sesamfrø, og ta kjelen av varmen. Hell blandingen over i en ren glassbeholder med lokk og la den kjøle seg ned før du setter den i kjøleskapet. Holder seg i minimum en måned. Og du? Behold alle ingrediensene i oljen- selv de som ikke skal spises (altså kanelstang, stjerneanis og kardemommekapsler)- de fortsetter å gi smak når oljen lagres.
Line 🙂
Hei ! Hvor mye olje ?
Hilsen Elisabeth
Hei, hvor mye olje og hvilken olje ?
Hilsen Elisabeth
Skaff deg Outlook for Android
________________________________
4 dl solsikkeolje. Står det ikke i oppskriften? Ser ut som alt er som det skal her, men det kan ha falt ut..?
Kan man bruke rapsolje isteden?
Ja bare du bruker en mild type som ikke smaker mye 🙂