Plommecrumble (eller smuldrepai med plomme)

Dette må være verdens beste plommecrumble, eller -smuldrepai som det også heter. Plommene blir seige og gode, og toppingen sprø, god og nesten litt ‘nøttete’ av havren. Sukkermengden brukt i denne oppskriften synes jeg er perfekt for modne, men litt syrlige pærer. Hvis plommene er veldig søte kan det være greit å gå ned litt på sukkermengden.

Og du? Får du rester er denne skikkelig god kald også. Rett fra kjøleskapet. Snakker av erfaring 😉

Du trenger en rund form, ca 24 cm i diameter 

Sett ovnen på 175°C

Crumble:

  • 2 dl hvetemel
  • 2 dl store havregryn
  • 1 dl havremel. Om du ikke har havremel kan du kjøre ca 1,5 dl havregryn i en foodprocessor til fint mel, eller bytte det ut med hvetemel
  • 2 dl lys brunt sukker
  • 1 ts kanel
  • 200 g smør, kjøleskapskaldt, i terninger
  • 1/2 ts Maldonsalt eller 1/4 ts fint salt

Fruktblanding:

  • 10-12 modne, smakfulle plommer, medium størrelse (alternativt kan du blande flere typer steinfrukt som nektariner, aprikos og kirsebær/moreller)
  • 3/4 dl sukker
  • 2 ss maisenna
  • 1 ts vaniljepulver, vaniljeekstrakt evt frø fra en vaniljestang
  • valgfritt: en håndfull hassel-, pekan-, eller valnøtter, grovt hakket eller mandelflak

Skjær plommene i skiver. Rør sammen sukker, maisenna og vanilje og bland så dette sammen med plommene. Fordel blandingen i bunnen av en form på ca. 23-24 cm i diameter. Dryss over nøttene.

Crumble: rør sammen alt det tørre, og bland det kalde smøret godt inn med hendene. Først skal blandingen se ut som grov sand, så etterhvert skal du kunne klemme deigen sammen som en pepperkakedeig. Fordel massen i klumper over plommene i formen. La det være noen glipper som plommeblandingen kan boble opp gjennom.

Hit kan du gjerne forberede desserten, sette den i kjøleskapet natten over om du ønsker.

Stek formen midt i ovnen i ca 50 minutter. Det kan være lurt å sette formen oppå et stekebrett med bakepapir da det kan boble opp og sprute litt under steketiden.

Jeg liker å servere desserten varm/lunken toppet med en skikkelig god vaniljeis, pisket Creme fraiche eller vaniljesaus.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..