Rødbethummus

Den fantastiske fargen er i seg selv grunn nok til å lage denne retten spør du meg, men den er ikke bare pen å se på; den er også skikkelig god! Rødbeter er fulle av vitaminer og mineraler så her har du en hummus med ekstra boost! Jeg er en stor hummus-elsker i utgangspunktet, og får i meg mer enn nok kikerter for å si det sånn, men jeg klarer likevel ikke slutte lage retter med kikerter.

Jeg baker ofte rotgrønnsaker i ovnen og lager gjerne litt ekstra så jeg kan bruke rester til supper, gryter eller som her; hummus. Har du ikke ferdigkokte rødbeter liggende, følger du fremgangsmåten min i oppskriften. Her baker du også hvitløken sammen med rødbetene- noe som gir retten en god ‘myk’ smak av søt hvitløk. Alternativt kan du bruke 1 fedd rå hvitløk, eller ennå bedre; et par fedd fermentert svart hvitløk.

Jeg har toppet hummusen med hampfrø som inneholder antioksidanter, vitamin E og omega 3 og smaker nøtteaktig og godt. En klunk med god olivenolje er også godt på toppen.

rodbete-hummus

Sett ovnen på 200°C

  • 1 stor eller 2 medium rødbeter, med skall (de skal veie ca 150 g uten skall)
  • 2-3 hvitløksfedd med skall
  • Kokosolje uten smak eller en mild olivenolje
  • ca 350 g kokte kikerter
  • 2-3 ss lys tahini
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • revet skall av 1/2 sitron
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 ts cuminfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • en klype chiliflak eller cayennepepper
  • Salt og pepper
  • 3 ss kikertlake eller varmt vann

Smør rødbetene inn med litt kokos- eller olivenolje. Legg dem i en form og sett dem i ovnen i ca 1 time sammen med hvitløksfeddene. Kjenn etter med en liten skarp kniv etter 45 minutter om rødbetene er gjennomstekt. Ta dem ut og avkjøl litt før du tar skallet av rødbetene og klemmer ut innmaten av hvitløksfeddene.

Rist cumin- og korianderfrø i en tørr stekepanne til du kjenner de dufter godt. Knus frøene til fint pulver i en morter eller en krydderkvern. Alternativt kan du putte frøene i en plastpose og dælje løs på dem med en kjevle. Dette er jo en fin måte å få ut litt aggresjon på også.

Legg alle ingrediensene bortsett fra kikertlake/vann i en foodprocessor og kjør til massen er jevn og fin. Tilsett væske mens maskinen går til du har fått ønsket konsistens. Smak godt til med salt og pepper og evt mer sitronsaft om den trenger det.

Topp hummusen med en god olivenolje, hampfrø, sesamfrø eller pinjekjerner, og gjerne noen friske urter. Server med godt brød og grønnsaker, eller ennå bedre; smør hummusen utover et stort fat og legg over biter av varm ovnsbakt kylling og grønnsaker.

Line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.