Bakt søtpotet med brunet smør

Dette er en av mine favorittmåter å tilberede søtpotet på. Sødmen fra de bakte, karamelliserte søtpotetene passer perfekt med det salte nøttebrune smøret og syren fra sumac. Vårløk og urter gir friskhet og litt crunch. Servér retten gjerne med noen salatblader som en lunchrett, eller som tilbehør til grillet kylling eller andre vegetarretter.

søtpotet

Ingredienser:

  • 3 store eller 4 medium søtpoteter, skrelt og skåret i 2-3 cm tykke skiver
  • 200 g smør
  • vårløk, skåret i tynne ringer
  • Urter; flatbladpersille, koriander og/eller dill er godt
  • Maldonsalt
  • cayennepepper
  • sumac (dette finner du i de fleste grønnsak- og store matbutikker. Kan erstattes med revet sitronskall)
  • valgfritt; kan gjerne serveres på ruccolasalat eller annen god salat

Sett ovnen på 210ºC

Legg smøret i en lys kjele- gjerne stål (så du kan følge med på når smøret endre farge) og smelt det på medium varme. Reguler temperaturen så smøret bobler lett, men ikke spruter ned hele kjøkkenet ditt. La det stå å boble til proteinene i bunnen er gyllenbrune og det lukter godt; litt som karamell. Rør godt opp fra bunnen av og til så det ikke brenner seg. Når smøret er ferdig setter du platen på laveste varme så det holder seg varmt.

Dekk et stekebrett med bakepapir og legg søtpotetskivene utover med ca en cm mellomrom (trenger du flere brett for å få til dette så gjør det. Om skivene blir liggende for tett blir de kokt og da går du glipp av de deilige karamelliserte kantene). Pensle smeltet smør, og dryss litt flaksalt på hver side før du setter brettet i ovnen. Etter 20 minutter tar du brettet ut av ovnen, snur søtpotetskivene, og steker i 20 minutter til.

Legg søtpoteten i ett lag på et stort fat, gjerne med noen salatblader i bunnen. Hell ca 1 ss brunet smør over hver skive og pass på at du får med litt av de gode bitene i bunnen av gryten på hver bit. Dryss over vårløk, urter, en klype sumac på hver skive (eller revet sitronskall) og litt cayennepepper, og servér mens søtpoteten er lun.

Får du smør til overs (som du sikkert gjør) kan det kjøles ned og oppbevares i kjøleskapet. Det smaker kjempegodt til å smaksette dampede grønnsaker, fisk el

søtpotet_myesmak

Line

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..