Fiskediskene bugner av sprellfersk torsk og skrei om dagen, og det er så deilig å kunne tilberede fersk fisk eller skalldyr flere ganger i uken. Hvit fisk kan tilberedes på mange måter, og en av mine favoritter er torsk med sterke aromatiske smaker fra det thailandske kjøkken.
Denne gryten får masse god smak av kokosmelk, currypaste, koriander, sitrongress og limeblader. De to sistnevnte anbefaler jeg deg virkelig å prøve å få tak i; de tilfører en helt nydelig aroma og dybde i retten. Jeg pleier å kjøpe mye når jeg finner det (ofte i innvandrerbutikker eller velassorterte matbutikker) og så oppbevare det i fryseren. Både sitrongress og limeblader kan kuttes i frossen tilstand og så tilsettes retten. Du kan evt bruke en miks av finrevet sitron- og limeskall som erstatning.
Jeg anbefaler deg å servere retten med spisepinner og skje.
Ingredienser til 4-6 personer
- 7-800 g torskefilet (uten skinn)
- 1 sjalottløk i tynne skiver
- 1 hvitløksfedd, hakket
- 2 sitrongress, skrelt og finhakket
- 1 bit ingefær, skrelt og revet fint
- 4 ss kokosolje (til steking)
- 1-2 ss rød currypaste (f.eks Aroy-D som du finner både i innvandrerbutikken og på store supermarked)
- 1 liter god fiskekraft
- 1 boks god kremet kokosmelk
- 1 ss Tamari (eller soyasaus, men da blir ikke retten glutenfri)
- 2 ts fishsauce
- 1 liten brokkoli, kuttet i små biter
- 2 store never spinat, skylt
- 3 limeblader, finstrimlet – alternativt kan du bruke finstrimlet skall av en lime
- masse finhakket koriander
- saften av 1-2 lime
- evt kokt jasminris til severing om du ønsker
Stek sjalottløk, hvitløk, sitrongress og ingefær i kokosolje på medium varme mens du rører rundt. Etter et par minutter tilsetter du currypaste og lar det surre litt til. Tilsett fiskekraft og kokosmelk og kok opp. La det koke noen minutter og tilsett soyasaus og fishsauce. Smak om du synes det er nok hete fra chilipasten og nok saltsmak. Tilsett evt mer chilipaste eller fishsauce om du ønsker og la det koke opp. Tilsett brokkoli og la det koke opp igjen. Tilsett så spinat og fisk og la det trekke på svak varme til fisken er gjennomkokt. Smak til med lime og rør forsiktig inn masse fersk koriander.
God middag 🙂
Line