Jeg liker høsten. Og nå kan vi begynne å sense at luften ‘lukter’ litt annerledes på kvelden, og at tankene begynner å lengte litt etter ull, stearinlys og gode, smakfulle, varmende retter. Denne suppen er alt dette, og i tillegg proppfull av næringsrike ingredienser; linser, søtpotet, gurkemeie, krydder og urter. Jeg lager ofte en stor porsjon så vi har suppe til lunsj eller forrett en dag eller to etter også.
Ingredienser (helst økologisk):
4-6 personer
- 1 stor søtpotet, dampet uten skall (ca. 45 min i dampovn), eller ovnsbakt med skall. Dette kan gjøres dagen før.
- 2 fedd hvitløk, hakket
- 1 løk, hakket,
- 3 stangselleri, hakket
- 2 ss kokosolje eller olivenolje til steking
- 3 dl røde linser, skylt
- 1/2 ts smoked paprika (bruk evt 1 ts vanlig paprikapulver hvis du ikke finner dette)
- 1 ss cuminfrø, pulverisert i en morter
- 1 bit fersk gurkemeie, revet ( evt 1 ts gurkemeiepulver)
- En klype cayennepepper
- 6 dl kylling- eller grønnsaksbuljong (mulig du trenger mer)
- 1 tomatboks
- Masse koriander, hakket
- 1 sitron
- evt litt ghee eller godt smør som smeltes i suppen tilslutt for ekstra god smak;)
Skrell søtpoteten og dampkok den i en dampovn hvis du har, eller bak den i vanlig ovn med skallet på, og ‘scoop’ ut den deilige myke massen når søtpoteten er ferdig.
Stek hvitløk, løk og stangselleri i olje til løken er myk og gjennomsiktig. Tilsett linser, krydder, buljong og tomat og kok til linsene er myke, ca 13-15 min.
Tilsett søtpoteten, og kjør suppen jevn med en blender, men pass på at den beholder litt tekstur. Målet er å mose søtpoteten, men beholde en del av linsene hele.
Smak til med salt og pepper, saften av 1/2-1 sitron, og hakket koriander. Det skal smake søtt, salt, syrlig og litt spicy. Legg evt en ss med ghee eller smør i tilslutt, som smelter sakte og gir suppen en ekstra dimensjon. Spar et par korianderblader til pynt.
Enjoy!