Hvite bønner i kremet kraft

Bønner og linser er noe av det beste jeg vet å tilberede. De er i utgangspunktet nokså fattige på smak, men til gjengjeld suger de til seg alt det du tilsetter, og det skal ikke mye til før du har en nydelig næringsrik og smakfull rett. Her har jeg brukt store hvite bønner (butter beans), men du kan gjerne bruke mindre hvite bønner om du ønsker det. Bare pass på å tilpass koketiden. Sjekk uansett underveis ved å teste 4-5 bønner for å se om de er gjennomkokt og fløyelsmyke helt gjennom.

Dette er fremgangsmåten jeg bruker når jeg koker bønner, og her bruker jeg kraften og bønnene som basen til en superdigg suppe/gryte. Du kan tilsette alt fra urter, spinat, grønnkål, savoykål eller andre grønnsaker, til kjøtt- eller pølserester, bacon ol. Du kan også spise retten som den er, kun tilsatt de toppingene jeg har brukt. Servér gjerne med noen skiver godt landbrød stekt i grillpanne eller vanlig stekepannen med litt olivenolje og flaksalt.

Ingredienser:

  • ca 500 g store hvite bønner
  • salt
  • 1/2 løk, uten skall (ikke kutt løken)
  • 2 hele hvitløksfedd- skallet fjernet
  • 2 laurbærblad
  • 1 stort flak kombu (kombu er sjøgress og jeg kjøper det i min lokale grønnsaksbutikk eller på helsekosten. Kombu gir en god salt-/umamismak på kraften, og skal ha en god effekt mot luft i magen for de som sliter med det ved inntak av bønner. Får du ikke tak i dette går det helt fint å droppe det)
  • 1-2 dl fløte (smak til med 1 dl først og vurder om du ønsker å tilsette mer)
  • revet muskattnøtt- smak til (her kan du variere med andre krydder som f.eks knust allehånde eller Garam Masala. Smaken blir en annen men også veldig veldig god)
  • chiliflak etter smak
  • høvlet eller revet parmesan
  • saft og revet sitronskall fra 1/2 sitron
  • en god olivenolje til å krydre med til slutt
  • pepper
  • noen valgfrie urter

Jeg gir deg her to fremgangsmåter basert på om du har en trykkoker/Instant Pot/Pressure cooker eller ikke.

Uten trykkoker:

Bløtlegg bønnene i en stor bolle eller kjele med 1 ss salt og nok vann til at det rekker 7-8 cm over de øverste bønnene. La de ligge over natten, eller minst 5 timer. Hell av vannet. Kok bønnene i ferskt vann som rekker minst 5 cm over bønnene + 1 ts salt. Følg resten av oppskriften under. Koketid: ca 1,5 time under lokk, men sjekk underveis og tilsett mer vann om det trengs.

Med trykkoker:

Du trenger ikke legge bønnene i bløt når du bruker trykkoker, og koketiden halveres, så dette er en måte jeg ofte bruker når jeg er i bønnekokemodus. Her er det volumet på bønnene som avgjør hvor mye vann du skal bruke; 1:3- altså 3 deler vann for hver del bønner. Jeg pleier å fylle en kopp med bønner, og så fylle tre kopper med vann per kopp bønner. Tilsett 1/2 ss salt i kokevannet om du bruker 4-500 g tørre bønner, evt tilpass mengden. Koketid: 40 minutter på hight pressure med natural release. Om bønnene ikke er ferdig etter 40 min kan du koke dem litt til og tilsette litt mer vann om det trengs (om du bruker mindre hvite bønner bør du begynne med 25 minutter koketid)

Fremgangsmåte:

I gryten med bønner og salt tilsetter du løk, hvitløksfedd, laubærblad og kombuflak. Kok bønnene som anvist over. Når bønnene er ferdigkokt (sjekk fire-fem bønner om gangen da det kan være forskjell på bønnene) tar du ut løk, hvitløk, laubærblad og kombu (om noen av ingrediensene har løst seg opp i kraften er det bare godt- da lar du det selvfølgelig være oppi :)). Ta av lokket og la det koke i 30 minutter til, så kraften blir tykk og god. Rør av og til.

Når alle bønnene er fløyelsmyke og fantastiske, tilsetter du fløte, muskatnøtt (eller annet krydder), og evt andre ingredienser du måtte ønske (les intro) og kok på lav varme i fem minutter.

Servér med revet sitronskall, høvlet parmesan, litt god olivenolje, chiliflak, pepper noen urter, og smak til med litt sitronsaft. Noen skiver med grillet landbrød med olivenolje og flaksalt smaker ekstra godt til.

NYT!

Line 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..