Denne pastaretten er en av familiens favorittretter. Den er enkel, men smakene eksploderer i munnen. Alkoholen i vodkaen koker bort hvis du koker sausen med vodkaen et par-tre minutter så det er en barnevennlig rett, men det er absolutt en rett for voksne! Det viktigste er å steke basen med løk, smør og tomatpuré godt og lenge til den blir lett karamellisert, som igjen gir retten en fantastisk dybde og sødme.
TIPS: om du går inn på ‘Pasta’ i highlights på Instagram, finner du retten og fremgangsmåte der: MyeSmak Instagram

Ingredienser, ca 4 personer
- ca. 350 g god pasta, helst former med hull og riller som sausen kan feste seg til; gjerne penne, rigatoni eller store macaroni
- 1 sjalottløk, finhakket
- 2 hvitløksfedd, finhakket
- 50 g smør
- 125 g tomatpuré
- 1/2 ts chiliflak
- 1/2 dl vodka
- 1 + 3/4 dl fløte
- 120 g finrevet parmesan
- friske basilkumblader, rullet sammen og skåret tynt
- salt og pepper
- 1/2 kopp pastavann som du tar av rett før du heller av pastavannet fra den ferdigkokte pastaen
Kok opp pasta i godt saltet vann (det skal smake som havet).
Stek løk og hvitløk i smøret under omrøring til løken er myk, ca 5 minutter. Tilsett tomatpureen og stek på middels varme under omrøring til sausen mørkner og tykner, ca 10 minutter. Tilsett chiliflak mot slutten av steketiden. Blandingen skal begynne å karamelliseres lett. Hell i vodkaen og kok under omrøring i 3-4 minutter.
Hit kan du forberede sausen om du ønsker. Du kan skru av varmen og sette kjelen til side til du er klar til å spise.
Varm sausen forsiktig opp, tilsett fløten og 1/2 kopp med kokevannet fra pastaen (det er viktig at dette gjøres når pastaen er ferdigkokt; da inneholder pastavannet mest stivelse). Rør godt. Tilsett halvparten av parmesanen og rør godt til den er godt smeltet inn i sausen. Smak til med salt.
Skru av varmen. Bland den nykokte pastaen inn i sausen sammen med resten av parmesanen, nykvernet pepper og basilikum. Rør til alt er godt blandet.
Line