Løksuppe med Gruyère-toast

Selv om det er sommer så skal det ikke mer enn et par regntunge dager til før jeg får lyst på varm ‘comfort food’ i en eller annen form. Denne løksuppen er fantastisk god i seg selv, men toppet med grillet toast med Gruyère blir den et måltid du kan servere til gjester.

Suppen krever relativt få ingredienser og er enkel å lage; dette er slow-cooking på sitt beste, så kjøkken-meditasjonen er en bonus (altså; dette krever litt tid og tilstedeværelse på kjøkkenet, men finnes det noe koseligere å bedrive tiden med når det er grått og trist ute? Vinflasken må du jo uansett åpne 😉 )

6 porsjoner

  • 100g smør
  • 8-10 løk, skåret i tykke ringer
  • 4 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
  • timian (fersk)
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss brunt sukker; kokosblomstsukker, lyst moscovadosukker el
  • 3 dl tørr hvitvin
  • 1/2 dl cognac (hvis du har)
  • 2 liter kylling- eller kjøttkraft. Helst hjemmelaget, alternativt bruker du flytende fond av beste kvalitet
  • 1-2 ss hvit eller brun Miso (hvit er mildere, brun er mye kraftigere på smak, så tilpass etter det du har). Har du ikke miso kan du erstatte det med 2 ss soyasaus
  • 6 tykke skiver lyst surdeigsbrød (bruk evt det brødet du har liggende)
  • Dijon-sennep
  • 2-300 g Gruyère, grovt revet (evt mer om du liker det ekstra ‘cheesy’ 🙂
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Smelt smøret i en stor tykkbunnet gryte med lokk. Tilsett løken, 5-6 kvister med timian (disse skal fiskes ut til slutt så la dem være hele), laubærblad og en god klype salt. Rør godt og stek på medium varme, under lokk, til de er redusert kraftig i volum, er myke, og fargen er gyllen- ca 1 – 1,5 time. Du må røre underveis- ca hvert 10 minutt, så løken ikke fester seg i bunnen av gryten.

Ta av lokket og fjern alle urtene. Tilsett hvitløk og stek under omrøring i ca 5 minutter til det lukter som nystekt hvitløksbrød 💛. Tilsett så sukkeret og stek under omrøring til løken er godt karamellisert. Dette ser du på fargen og konsistensen- den skal være karamellfarget og nesten litt seig i konsistensen, og om du er i tvil så smaker du på løken (den skal smake litt som karamell). La det steke så lenge du tør, men ikke la løken bli brent!

Hell over vin og cognac og la det koke og boble til væsken er mer eller mindre kokt inn. Rør underveis. Tilsett så kraft og miso (eller soyasaus), og la det hele koke uten lokk i ca 10 minutter. Skum av underveis. Smak til med salt og pepper.

Mens suppen koker steker du brødet på en rist i ovnen på 200°C til det er crispy men fortsatt lyst i fargen. Ta brødene ut og skru ovnen opp til max temperatur. Hakk ca 2 ss timianblader, og bland det med revet Gruyère og kvernet pepper. Legg brødet i en ildfast form, del dem i 2-3 (avhengig av størrelsen) smør et lag med Dijon på brødskivene og legg osteblandingen over. Stek under grill til osten bobler og er gyllen.

Hell glovarm suppe i skåler, og topp med et par biter med toast. Pynt med litt frisk timan og servér.

Løksuppe med Gruyère-toast. Vegetar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..