Disse muffinsene er saftige og gode og passer perfekt til frokost eller når du trenger et sunt og mettende mellommåltid. Hovedingrediensen er søtpotet men please ikke la deg skremme av det- det er enklere enn du tror- og muffinsene er godkjent av både søtpotet-elskere og -hatere (de i den siste kategorien får ikke vite innholdet før de har smakt og gitt ‘tommel opp’ 🙂 )

Søtpotet inneholder masse fiber, samt en haug av vitaminer og mineraler som jern, kalsium, selen og de fleste B-vitaminer. En av søtpoteten’s beste egenskaper er at den har høyt innhold av antioksidanten betakaroten- som omdannes til A-vitamin i kroppen. Fett hjelper kroppen å absorbere dette, så derfor har jeg tilsatt en del kokosolje i muffinsene.
Til tross for at de også inneholder fullkornsmel fra rug og spelt, samt kokosmasse (altså ennå mer fiber), så holder de seg saftige og gode i et par- tre dager. Jeg har også dyttet i noen biter av juicy medjool-dadler som blir som små karamell-bomber i muffinsen. Dadler er svært rike på kostfiber og i tillegg har de høyt innhold av kalium og er en flott kilde til sporstoffet kobber i tillegg til mange andre næringsstoffer, men om du ønsker kan selvfølgelig droppe dadlene, eller bytte dem ut med lik mengde valnøtter eller pekannøtter (eller hva med å prøve eplebiter?).

12 store muffins
- 700 g søtpotet (ca to store)
- evt en godt moden banan (les hvorfor jeg skriver ‘evt’ litt lenger ned)
- 250 g sammalt rugmel, fint
- 250 g sammalt speltmel, fint
- 100 g kokosmasse
- 1 ss bakepulver
- 1/2 ts natron
- 1 ts salt
- 1 ts kanel
- 1/2 ts kardemomme
- 1/4 ts allehånde
- 1/4 ts tørket ingefær
- 1 ts vaniljepulver
- 175 g kokosolje, smeltet
- 300 g mandelmelk (eller annen melk om du ønsker)
- 100 g lønnesirup
- 75 g agavesirup (evt 175 g lønnesirup totalt om du ønsker)
- 10 store, myke Medjool dadler, kuttet i litt mindre biter
- kokosflak til pynt (evt ekstra kokosmasse)
Sett ovnen på 180°C.
Du trenger 12 store muffinsformer, og aller helst muffinsbrett hvor du putter formene oppi så de står stødig.
Begynn med å steke søtpoteteneom (dette gjør jeg ofte dagen før). Del dem i to på langs, legg dem med snittsiden ned på et stekebrett med bakepapir, og stek i ovnen til de er godt gjennomstekt (ca 45 minutter). Sett en stor bakebolle på en matvekt. Skrap ut innmaten av søtpotetene og kast skallet. Ofte veier innmaten litt under 700 g, og det er her bananen kommer inn. Hell søtpoteten i bakebollen og tilsett evt så mye banan du trenger for at vekten ender på 700g. Mos alt godt med en potetmoser, evt en gaffel. Det gjør ingenting om den er litt klumpete. Tilsett alle de ‘våte’ ingrediensene i søtpotetblandingen og rør godt.
I en annen bolle blander du sammen alle de tørre ingrediensene, bortsett fra kokosflakene (evt ekstra kokosmasse). Bland det tørre med det våte og rør til det akkurat er blandet. Røren blir ganske tykk. La massen hvile i 10 minutter.
Fordel røren i 12 store muffinsformer og dryss over kokosflak. Bak muffinsen i ovnen (fortsatt på 180°C) i ca 35 minutter. Test med en kakepinne etter 30 minutter. Avkjøl muffinsene til de er romtemperatur og nyt! De holder seg godt i en kakeboks el i to-tre dager.
Line
