Lam med spicy tahinisaus og arabisk brød

Dette er den perfekte retten å lage når du har rester fra påskemiddagen eller har laget lammestek og har kjøtt til overs. Kjøttet rives i biter og stekes i deilig krydder og serveres på tynne, myke brød med spicy tahinisaus, mynte- og yoghurtsaus og masse grønnsaker.

Du får kjøpt kjempegode tyrkiske brød i de fleste innvandrerbutikker (de er store, flate og myke), men om du ikke finner dem kan du bruke pitabrød, eller du kan bake dine egne som jeg har gjort her (oppskrift kommer i morgen:) Brødene kan rulles sammen og spises som en wrap, eller du kan gjøre akkurat som du vil.

Denne retten kan også lages med kylling. Da skjærer du kyllingen i strimler, og steker dem på samme måte som her, til de er gjennomstekt.

lam-left-overs

Ingredienser 4-5 personer:

  • Arabisk- eller tyrkisk brød, ett til hver person
  • rester av lammekjøtt (eller 3 kyllingbryst i strimler)
  • 2 ts spisskummen (jeg bruker hele frø og knuser/maler dem i morter)
  • 1 ts chilipulver (smak deg til- det er stor forskjell på styrken)
  • Maldonsalt eller annet havsalt
  • olivenolje eller kokosolje uten smak
  • 1/2 slangeagurk
  • 1 liten rødløk
  • 1 granateple, renset
  • salat, et par håndfuller
  • fersk koriander, én håndfull
  • chili på glass (finnes også i innvandrerbutikker)

Varm oljen i en stor stekepanne på medium-høy varme. Tilsett kjøttet og la det få litt farge og gjerne en antydning til stekeskorpe før du tilsetter spisskummen og chili og lar det steke et par minutter til under omrøring. Målet er at kjøttbitene blir litt crispy i kantene. Smakt til med salt.

Del agurken i to på langs og skrap ut frøene med en skje. Kutt dem så i ‘halvmåner’ på 1/2-1 cm. Del rødløken i to og kutt i halvmåner eller ringer. Hakk salat og koriander grovt (om du bruker sarte salatblader trenger de ikke kuttes).

Spicy tahinisaus:

  • 3 ss lys tahini
  • 2 ss sesamolje
  • 1ts spisskummenfrø, malt
  • 1/2-1 ts chiliflak (smak deg til)
  • 1 ts sumac (dette får du også i innvandrerbutikker. Kan erstattes med litt sitronskall)
  • saften av 1 sitron (smak til- det kan hende det holder med 1/2)
  • Maldonsalt

Bland olje og tahini godt, og tilsett så krydder og smak til med sitronsaft og salt.

Mynte- og yoghurtsaus:

  • 2 hvitløksfedd, most
  • 2 ts revet sitronskall
  • 1/2 ts salt
  • ca 2,5 dl mynteblader
  • 2 ss olivenolje
  • Tyrkisk yoghurt (eller annen tykk yoghurt, evt avrent vanlig yoghurt)

Kjør alle ingrediensene bortsett fra yoghurt fint med en stavmikser. Bland med like deler yoghurt og smak til med salt og pepper.

Legg ett brød på hver tallerken og smør på et lag med tahinisausen. Legg over kjøtt, agurk, salat, løk, granateplekjerner, korianderblader og noen skjeer med mynte- og yoghurtsaus, og server med syltet chili.

God middag!

Line 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.