Eltefritt brød

Dette brødet skal heves over natten og stekes i en liten jerngryte med lokk. Metoden finner du på youtube om du søker på ’Jim Lahey no knead bread’. Det er en enkel og utrolig effektiv måte å lage gode saftige brød med god skorpe på. Det også et stort pluss at man kun trenger en liten mengde gjær, og at korn og frø blir lettere å fordøye når det har ligget i bløt over natten. Deigen setter du før du legger deg, og brødet kan bakes ut på morgenen.

Eltefritt brød

Jeg lager ofte eltefritt brød og bruker gjerne en blanding av flere meltyper, korn og frø. Denne blandingen er akkurat så grov at jeg er fornøyd, og akkurat så fin at barna er fornøyd.

  • 300 g hvetemel
  • 100 g sammalt speltmel
  • 50 g rugmel
  • 50 g havregryn, store
  • 2 ts salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 4 dl vann (eller myse om du har)

Rør alle ingrediensene med en skje til det er akkurat blandet sammen. Det skal ha konsistens som grøt. La deigen heve over natten i en stor bolle med plastfolie og et håndkle over.

Dagen etter: hell deigen ut på et melet bakebord og ’brett’ den sammen fire ganger. Legg deigen på et melet bakepapir og legg den tilbake i bollen. La den heve tildekket i 2 timer. Etter 1,5 time setter du en liten jerngryte med lokk inn i en kald ovn og sett ovnen på 250°C. Etter ½ time tar du gryten forsiktig ut, vender brøddeigen forsiktig oppi og setter på lokket. Sett gryten tilbake i ovnen og la den stå i 30 minutter. Ta av lokket, sett ovnen på 220°C og la det steke i 15 minutter til.

Avkjøl brødet på rist.

NYYYT!

Line:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s