Gomasio, japansk sesamsalt

Gomasio er japansk og betyr sesamsalt. Det er veldig enkelt å lage, og er en fantastisk (og sunn) smaksforsterker. Jeg drysser det på salater (se for eksempel denne avokadosalaten), grønnsaker, ovnsbakte poteter, nudler, asiatiske retter, stekte edamame-bønner, hummus, dypper hardkokt egg i det og faktisk er det supergodt på en hel del frukt. Prøv for eksempel å dyppe båter av søte nektariner eller banan i blandingen. Nam!

Når du varmer opp sesamføene er det viktig å følge godt med. Rist ofte på pannen eller rør rundt med en sleiv så alle frøene blir varmebehandlet likt. Når det lukter deilig av sesamfrø, og de begynner å få litt farge kan du smake på dem. Smaker de godt av ristet sesamfrø og er sprø i konsistensen, så er de klare. Det er kort vei herfra til brente frø så følg godt med.

Sesamsaltet holder seg godt i noen uker i et tett glass, så lag gjerne en stor porsjon. Lar du det stå fremme på kjøkkenbenken så vil du sannsynligvis bruke det hver dag.

Gomachio

Ingredienser:

  • 15 ss sesamfrø
  • 1 ss fint himalayasalt

Rist sesamfrø og salt i en stor jernpanne eller en vanlig stekepanne. Rist til sesamfrøene begynner å ‘poppe’, er gyllene og lukter godt. Smak på dem og kjenn om de er sprø og smakfulle. Hell så blandingen i en morter eller i en krydderkvern og mal til ca halvparten av frøene er pulverisert og resten av frøene er ganske hele.

Når du gjør dette vil du kjenne en helt fantastisk duft som minner meg om tahini og nylaget hummus. Det som er gøy (for nerder som meg i hvert fall) er jo at om du kjører denne blandingen en stund i en food processor (uten saltet vel og merke) så vil du etterhvert få tahini. Greit å vite 🙂

Kom gjerne med tilbakemeldinger som du finner nye spennende bruksområder for dette deilige saltet.

Line 🙂

 

One thought on “Gomasio, japansk sesamsalt

  1. Tilbaketråkk: Avokadosalat med sesamsalt | Mye Smak

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s