En helt uvanlig tomatsuppe

Jeg kaller denne tomatsuppen uvanlig ettersom jeg blander to ingredienser som det er ganske uvanlig å blande, nemlig fløte og koriander. For meg er de to ingrediensene på hver sin side av ingrediens-skalaen (finnes det?) og ikke noe jeg hadde trodd skulle passe sammen hadde jeg ikke prøvd det. Men her synes jeg kombinasjonen er veldig spennende og veldig god.

Suppen er syrlig, kremet og litt spicy på en gang med et deilig bakteppe av koriander. Ved å tilsette små ferske tomat-terninger etter suppen er kjørt glatt og fin med blender, får den en interessant tekstur. Servér gjerne med hjemmelagde krutonger eller krydderstekte kikerter. Server også gjerne suppen med en god chiliolje. Hvis det er små barn som skal spise, som ikke er så glad i sterk mat, kan det være greit å holde litt igjen på cayennepepper og heller la de som vil tilsette chiliolje ved bordet.

Ved å bytte ut noen av ingrediensene kan denne suppen trylles om til en supergod fiskesuppe. Jeg skal legge ut den oppskriften om litt, men i mellomtiden kan du enkelt tilsette hvit fisk i biter og evt skalldyr som får trekke med i suppen de siste minuttene. HUSK: som i de fleste oppskriftene mine oppfordrer jeg til å smake godt til. Bruk smaksløkene dine og tilsett syre, sødme og salt til du kjenner at hver bit får deg til å glede deg til neste. Og ikke glem å kose deg på kjøkkenet:)

tomatsuppe myesmak

Ingredienser til 4-6 personer

  • Kokosolje uten smak til steking
  • 1 stor eller 2 medium gule løk, finhakket
  • 2 stilker stangselleri, finhakket
  • 1 rød paprika, i biter
  • 2 fedd hvitløk, i skiver
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 liter grønnsaksbuljong
  • 1- 1,5 dl fløte (begynn med 1 dl og smak deg til)
  • 4 store tomater
  • 1 sitron
  • 1 korianderplante, finhakket
  • 1/2 ts kokossukker (eller brunt sukker)
  • en klype cayennepepper
  • Himalayasalt og pepper

Varm oljen på medium varme i en stor tykkbunnet kjele. Stek løk, stangselleri, paprika og hvitløk under omrøring til det er mykt og blankt. Tilsett tomatpuré og rør mens det steker i noen minutter til. Tilsett hermetisk tomat og buljong  og la det hele koke under lokk på lav varme i 1/2 time. Mens det koker kan du klargjøre tomatene og lage krutonger.

Lag et kryss i tomatene. Legg dem i en stor skål og hell kokende vann over dem. La dem ligge i 1-2 minutter, og hell av vannet. Dra skinnet av tomatene, del dem i to og ta ut frø og innmat. Kutt tomatkjøttet i små terninger og sett til side.

Kjør suppen slett og fin med en blender. Rør i fløte og varm opp til kokepunktet. Tilsett saften av 1/2 sitron, sukker, salt (smak til- du trenger en del salt for å balansere syren og sødmen i suppen), litt pepper, finhakket koriander og tomat-terningene.

Smak godt til. Suppen skal være syrlig og god, med en balanse av salt, søtt, dybde og litt spice. Noen ganger bruker jeg saft fra hele sitronen, men når sitronen er ekstra syrlig og saftig holder det med en halv.

Håper du liker suppen like godt som jeg gjør 🙂

Line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s