Jeg hadde en stor eske økologisk sopp i kjøleskapet og fikk derfor en trang til å lage en varm mettende suppe med dem. Denne deilige suppen er inspirert av en oppskrift av Sarah Britton. Den er tyknet med kokte bønner, og om du ønsker at den skal være både glutenfri og laktosefri, så bruker du Tamari i stedet for Soyasaus og dropper krutongene.
Og om du er en av dem som er skeptisk når noe er både gluten- og laktosefritt; gi denne suppen en sjanse likevel. Jeg serverte denne til en gjeng med intetanende gluten- og laktoseelskere, og alle forsynte seg flere ganger. 1-0 til suppen altså 🙂
Ingredienser til 4 personer
- ca 600 g sopp. Gjerne en miks av brun sjampinjong og andre smakfulle sorter
- 1-2 ss kokosolje uten smak, eller ønsket stekefett
- ca. 600 ml god grønnsakskraft
- 1 boks, eller ca. 250 g kokte hvite bønner, gjerne butter beans
- 2,5 dl mandelmelk, evt rismelk eller h-melk om du ønsker (da blir ikke retten laktosefri)
- 1,5 ts balsamico
- 1 ss soyasaus eller tamari
- Maldonsalt og nykvernet pepper
- 1 surdeigsbrød i terninger
- 4 ss kokosolje uten smak
- 1/2 ts Himalayasalt eller 1 ts Maldonsalt
- 1/2 tørket timian
- 1/2 ts oregano
- 1/2 ts hvitløkspulver
- 1/2 ts løkpulver
- bønnespirer til servering
Rens og kutt soppen i fire. Stek soppen i kokosolje på middels varme til soppen har fått en fin brunfarge og mengden har krympet til halvparten. Tilsett salt og pepper tidlig i stekeprosessen. Vær tålmodig og rør jevnlig.
Tilsett grønnsakskraften og bønnene (godt skylt hvis du bruker hermetiske) og kok i ca fem minutter. Tilsett mandelmelk, balsamico og soyasaus eller tamari, og rør mens du varmer opp til kokepunktet. Smak til med mer salt, pepper, eddik eller soya til suppen smaker kraftig og godt.
Sett ovnen på 160°C.
Varm kokosoljen hvis den ikke er flytende og bland med salt, timian, oregano, løk- og hvitløkspulver. Legg brødbitene i en langpanne og hell over kokosolje-blandingen. Masser oljen inn i brødbitene så alle er dekket av blandingen. Spre dem godt utover stekebrettet og stek i ovnen i 30-40 minutter til de er gyldne og sprø. Krutonger du ikke bruker holder en ukes tid i en tett beholder.
Server suppen med krutonger og bønnespirer.
God tjuvstart på høsten!
Line
Tilbaketråkk: Ertesuppe med asiatiske smaker | Mye Smak