Når jeg får tak i skikkelig gode tomater, liker jeg å lage enkle salater der tomatene får skinne. Denne retten liker jeg skikkelig godt og serverer den gjerne til middag, kun med noe godt landbrød til, men den er også veldig god som en del av et større måltid. Om du ikke finner halloumi, kan du bruke fetaost, labneh eller andre typer ost. Du kan også tilsette andre proteiner som stekt kylling el. Bruk fantasien og de råvarene du liker best.

- ca 1 kg gode smakfulle tomater, aller helst en blanding av forskjellige farger og typer
- 1 liten rødløk
- 1-2 pakker halloumi (vurder selv hvor mektig du ønsker salaten)
- valgfritt: en liten håndfull gode oliven
- Pul Biber/Aleppo pepper (eller et annet mildt chilipulver du liker)
- en håndfull urter som basilikum, oregano, syre, persille el
- 2-3 ss pinjekjerner
- olivenolje til steking
- evt godt brød til servering
dressing
- 3 ss god olivenolje
- 2 ss rødvinseddik
- 1 ts honning
- revet skall av 1/2 sitron
- 1,5 ss Za’atar (evt en blanding av tørkede urter, litt zumac og noen ristede sesamfrø)
- salt og pepper
Begynn med å blande alle ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper og evt mer av det du synes mangler.
Del tomatene i store biter- helst litt forskjellige former og størrelser. Del løken i to fra rot til topp, og så skjærer du hver halvdel i tynne ´halvmåner´. Rist pinjekjernene på medium varme i tørr panne til de er lys brune. Bland tomater, løk, pinjekjerner og oliven om du bruker, i en stor bolle. Smak til om du trenger mer salt. Husk at osten er veldig salt.
Gjør alt klart før du steker osten for den må serveres helt nystekt og varm (den blir ‘knirkete’ i konsistensen når den blir kald, men smaken er like god).
Del halloumi i terninger. Varm opp en stekepanne og hell i litt olivenolje. Stek osten til den er gyllen på over- og undersiden, krydre med litt nykvernet pepper, og legg terningene over tomatene så fort de er ferdigstekt. Dryss over noen klyper chilipulver og urtene, og server umiddelbart.
Line 🙂