Julegaven til meg selv fra meg selv i år var et belgisk vaffeljern (jepp- nerd). Vaffeljernet er helt fantastisk og steker perfekte belgiske vafler; crispy utenpå og myke og fluffy inni. Jeg er faktisk litt usikker på om det er jernet, eller denne oppskriften, som gjorde første runde med vaffelservering en stor suksess.. Jeg vet jeg må teste andre oppskrifter for å finne ut av dette, men først skal jeg lage maaange runder med denne oppskriften!
Det som er bakdelen med denne oppskriften, er at den inneholder gult maismel- noe du kanskje ikke har liggende i en skuff om du ikke er veldig glad i polenta? Men du kan erstatte dette med vanlig mel om du ønsker. Det som er fordelen med denne oppskriften- annet enn at den er perfekt- er at den lages kvelden i forveien og at man da på kort tid kan trylle frem frokosten på 1-2-3.
Belgiske vafler kan serveres på mange måter. Hvis du dropper sukkeret er disse kjempegode med løyrom, rømme og rødløk, og sikkert veldig gode med kremost, røkelaks, rødløk og noen kapers. Lager du søt variant er favoritt-toppingen her i huset MASSE frukt og bær og litt lønnesirup. Andre varianter kan være med litt smør og sirup (som amerikanske pannekaker), og kanskje noen skiver bacon?, eller som dessert med bær, sjokoladesaus eller Nutella, noen ristede hasselnøtter og iskrem eller pisket krem. Og ikke glem et dryss med melis.
Vaflene er best helt nylaget, men om du ønsker å gjøre alle klare før servering, kan de ferdigstekte vaflene ligge på rist i en forvarmet ovn på 125ºC

Ingredienser til ca 6 vafler:
- 4,5 dl h-melk
- 2 1/4 ts tørrgjær
- 280 g hvetemel
- 40 g gult maismel
- 1 ss kokossukker eller annet brunt sukker (dropp dette om du ikke ønsker dem søte- ref intro)
- 1 ts flaksalt, eller 1/2 ts fint salt
- 120 g smeltet smør
- 3 egg
- 1/2 ts bakepulver
Start med å smelte smøret i en liten kjele, og la det avkjøles litt. I en annen kjele varmer du melken til fingervarmt (max 40ºC). Hell melken i en stor bakebolle, rør gjæren ut i melken og la den stå i fem minutter. Visp inn mel og maismel, sukker (hvis du bruker) og salt- jeg pleier å bruke en ballongvisp. Rør så inn smeltet smør og bland godt. Dekk til bollen og la den hvile på kjøkkenbenken over natten. Røren vil ese til det dobbelte, så pass på at det er godt med plass i bollen.
Når du er klart til å steke vaflene pisker du inn eggene og bakepulveret, og steker dem 🙂
Om du ikke bruker all røren kan den gjerne oppbevares tildekket i kjøleskap til dagen etter. Husk at den vil ese, så igjen er det viktig at det er godt med plass i beholderen.

KOS DEG!
Line