Etter julen har jeg kjøkkenskap og kjøleskapet fullt av rester; litt ost, noen nøtter, druer, salat, en fløteskvett.. Se hva du har liggende og gjør som meg; lag en enkel og god salat med mye smak 🙂
Jeg synes rå valnøtter kan smake litt bittert, så om jeg ikke rister dem i ovnen eller i en stekepanne, pleier jeg å legge dem i bløt over natten. Da blir nøttene silkemyke i konsistensen og smaker mildt og godt. Legg nøttene i et glass, fyll på kaldt vann og la det stå i kjøleskapet over natten. Bløtlegging av nøtter bryter ned fytinsyren som igjen gjør at kroppen lettere kan ta opp næringsstoffene i nøttene, så bra på flere måter altså 🙂
Ved å tilsette litt kremfløte i en enkel dressing, blir den mild og kremet i smak og konsistens. En deilig avveksling til den vanlige oljebaserte dressingen, og en super måte å bruke opp rester av kremfløte på.

Ingredienser (fri til å tolkes som du vil og etter hva du har i kjøleskapet):
- salat; gjerne en blanding av forskjellige typer. Her brukte jeg en blanding av frissé- og ruccolasalat
- en god håndfull valnøtter. Gjerne bløtlagt over natten (se intro), eller lett ristet
- en bit Kraftkar, Gorgonzola eller annen blåmuggost. Alternativt annen smakfull ost som parmesan, Gruyère el
- en håndfull røde druer eller annen søt frukt eller bær du har liggende. Både ferske og tørkede fiken passer veldig godt, og gjerne noen biter moden pære
Dressing:
- 6 ss god olivenolje
- 2 ss balsamicoeddik
- 3 ss kremfløte
- 1/2 ts sukker
- salt og pepper
Start med å blande ingrediensene til dressingen godt. Jeg putter alt i et rent syltetøyglass med lokk og rister godt. Smak til med salt og pepper.
Del valnøttene i to på langs, smuldre osten i små biter, og del druene i to. Legg alt pent på et fat og hell over dressing.

Kos deg,
Line