For et par år siden var jeg på en koselig liten cafe i Oslo hvor jeg fikk verdens beste salat. De solgte også mat, og heldigvis denne salaten, over disk og jeg endte med å kjøpe med en porsjon hver gang jeg var i nabolaget. Etter mye mas og ennå mer smisking fikk jeg tilslutt oppskriften på favorittsalaten min. Nå er dessverre den søte lille cafeen borte, men ruccolasalaten lever videre.
Denne salaten er som et lite måltid i seg selv; sprø salat, crunchy nøtter, deilige myke ostebiter og crispy brødsmuler som smaker som nybakt hvitløksbrød. Server den gjerne som en del av et større måltid, eller som en enkel lunch med noen solmodne tomater og kanskje litt godt brød. Jeg har noen ganger brukt grønnkål i stedet for ruccola, noe som også har funket veldig bra.
Salaten består av fem ‘deler’: rucolasalat, rosiner, brødsmuler, ristende nøtter og Pecorino. Når jeg har gjester liker jeg å forberede alle delene hver for seg, for så å blande alt rett før servering.
- 4-500 gram ruccolasalat, vasket og tørket (om du bruker grønnkål må du fjerne den harde stilken og kutte kålen i tynne strimler)
- 60 gram Pecorino
- 100 g valnøtter eller pecannøtter grovt kuttet
- 50 g rosiner (gule eller vanlige)
- 1/2 hvitløksfedd, most i en hvitløkspresse
- ca 20 g panko (japanske brødsmuler), evt kan du lage brødsmuler selv ved å kjøre et par skiver godt brød i en foodprocessor
- 1 ss vann
- 1 ss hvitvinseddik
- 3-4 ss olivenolje
- saft av 1/2 – 1 sitron
- Himalayasalt
- Nykvernet pepper
- chiliflak
Kok opp vann, eddik og rosiner og la de småkoke i fem minutter. Sett til side og la rosinene avkjøle i laken.
Kjør Pecorino i foodprocessor til det ser ut som litt store brødsmuler. Dette gir osten en ekstra god konsistens i salaten, men du kan gjerne rive osten om du heller ønsker det.
Rist nøttene i en tørr panne på medium varme mens du rister på pannen med jevne mellomrom. Pass på- nøtter blir fort brent! Når det lukter godt av nøttene og de er gyllenbrune er de ferdig.
Stek brødsmulene, hvitløk og en god klype salt i halvparten av olivenoljen til den er gyllen og lukter deilig hvitløksbrød. Rør hele tiden og pass godt på så massen ikke blir brent. Den skal være lys karamellfarget og brødsmulene sprø og gode.
10 minutter før severing: Bland salat, pecorino, nøtter og rosiner (uten lake- spar den til slutt), resten av olivenoljen og sitronsaft. Bland gjerne med hendene så alle bladene blir godt dekket av dressing. Smak på salaten og tilsett evt litt av laken fra rosinene, samt evt mer salt godt med pepper. La salaten hvile i 10 minutter, og bland så i de sprø brødsmulene.
Enjoy!
Line 🙂
Hvor kjøper man panko- de japanske brødsmulene?
Sendt fra min iPhone
Jeg kjøper dem i innvandrerforretninger eller på Meny. De står ofte der de har soyasaus ol. Spør. 😊
Denne må prøves!🤩
Hvor er salatbollen fra?☺️
Anbefales! 🙂 Salatbollen er fra Sophie Conran. Elsker den! 💛