Små mandelkaker med vanilje
(recipe in English below)
Kokosmakroner med og uten sjokolade, og gode små sprø mandelkaker er gode alternativer når man får gjester som ikke tåler gluten. Mandelkakene ble til litt på sparket, da jeg ikke hadde glutenfritt mel i huset. Denne gangen brukte jeg noen dråper ekte økologisk vaniljekstrakt. Det luktet deilig av mandel og vanilje i hele huset. Neste gang tror jeg jeg skal teste ut kakene med litt revet økologisk sitronskall.
Sett ovnen på 200°C
- 80 g smør
- 80 g sukker
Røres hvitt
- 1 egg, lett pisket
- 250 g mandelmel (ikke fettredusert)
- 2 ts bakepulver
- 1 ts økologisk vaniljeekstrakt
- potetmel
Bland i resten av ingrediensene, men vent med potetmelet til helt tilslutt. Tillsett 1 ss potetmel om gangen til massen er fast nok til at du kan trille små kuler.
Trill deigen til pølser og kutt i små emer som du triller til kuler. Stekes på bakeplate med bakepapir til lysegule, ca 10-15 min.
Kokosmakroner
Sett ovnen på 180°C
Her bruker jeg en god gammel oppskrift jeg fant i en av bøkene til Ingrid Espelid Hovig for mange år siden. Jeg har også brukt en annen oppskrift der eggehvitene pisket først, men da blir ikke kokosmakronene like seige og gode.
- 3 eggehviter
- 200g sukker
- 200g kokosmasse
Bland alt i en kjele og rør massen over svak varme til den er som grøt. Sett deigen i topper på bakepapirkledd plate og stek midt i ovnen i 10-12 minutter, eller til de har fått en lett gyllen farge. La makronene hvile litt på platen før de avkjøles på rist. Vi pleier å dyppe noen av makronene i smeltet kokesjokolade.
In English
Almond cookies scented with vanilla
Oven on 200°C
- 80 g butter
- 80 g sugar
Whip until white and fluffy
- 1 egg, lightly whipped
- 250 g ground almonds
- 2 ts baking powder
- 1 ts organic vanilla extract
- potato starch
Mix in the rest of the ingredients, but hold the potato starch until the end. Add one table spoon at the time until the dough can be rolled into small balls.
Put the balls om a plate with baking parchment, and put in the oven until light tan, approx. 10-15 mins.
Macroons with shredded coconut
Oven on 180°C
This is a recipe I found in one of Ingrid Espelid Hovig’s old cookbooks. I sometimes use another recipe for these cookies, where the eggwhites are whipped until stiff, but then they don’t turn out as chewy as these little wonders.
- 3 eggwhites
- 200g sugar
- 200g shredded coconut
Mix everything in a casserole, and stir over medium heat until it has a consistency like porridge. Put small tops with two tablespoons on a baking sheet, and bake in the middle of the oven for 10-12 minutes or until lightly golden. Leave to rest for a few minutes, then cool on a rack. Dip in melted dark chocolate if you wish.
Enjoy!
-Line