Disse rundstykkene er ren nostalgi for meg! De er myke og gode men med litt tyggemotstand fra helkorn. Rundstykkene er perfekt til søndagsfrokosten, og de ble ofte puttet i matpakken til barna da de var små. Jeg pleier å bake dem i helgen og putte de som ikke blir spist i fryseposer i fryseren. Da er det bare å sette ovnen på 100ºC, la rundstykkene tine halvveis, og varme dem opp i 10-15 minutter i ovnen så har du nystekte rundstykker hele uken.

Blir 30 små (eller 24 større) rundstykker. Stekes midt i ovnen på 210ºC i ca 15 minutter
Ingredienser
- 2 dl helkorn av hvete
- 3 dl kokende vann
- 200 g yoghurt
- 75 g smør
- 2 dl melk
- 1 ts salt
- 1 ss honning
- ca 1 kg hvetemel
- 50 g gjær, fersk eller tørr
Fremgangsmåte
- Hell det kokende vannet over helkornet (gjerne rett i bakebollen) og la det stå i 10 minutter. Rør inn yoghurt
- Smelt smøret, ha i melk, salt og honning og varm til det er litt varmere enn fingervarmt
- Bland godt og la stå til blandingen er ca 38ºC
- Om du bruker fersk gjær kan du smuldre den oppi væsken nå
- Hell i 3/4 av melen og tørrgjær om du bruker det, og elt deigen i 10 minutter. Tilsett mer mel underveis til deigen er passe fast men litt på den klissete siden. For mye mel kan gjøre gjærbaksten tørr så bruk akkurat så mye mel du må for å kunne trille avlange rundstykker
- La deigen heve under et rent kjøkkenhåndkle i ca 45 minutter
- Form til ovale eller runde rundstykker og fordel dem på to bakepepirkledde stekebrett
- Sett ovnen på 210ºC
- Valgfritt: Pensle rundstykkene med melk, eller med pisket egg og et dryss hvetekorn, havregryn eller valmuefrø
- Stek rundstykkene midt i ovnen til de er gyllenbrune, i ca 15 minutter
Avkjøles på rist.
God frokost!


Legg igjen en kommentar