Dette er en skikkelig frisk og god salat med mange gode smaker. Jeg serverer den som regel til middag, men det er også en deilig lunch. Bytt gjerne ut salatingrediensene med det du liker best. Jeg har oppgitt mengdene ganske upresist for her er det litt opp til deg hvor mye du ønsker av de forskjellige grønnsakene, men når det kommer til dressingen er det lurt å følge oppskriften. Likevel oppfordrer jeg alltid til å smake til. Noen ganger får du saftige syrlige lime, andre ganger er de tørre og ikke så smakfulle; da kan det være nødvendig å bruke litt flere lime. Det er også forskjell på fiskesaus, chili og honning, så bruk smaksløkene. Dressingen skal være syrlig og sterk, men med god balanse av salt og sødme. Og til slutt: kjøp en god fiskesaus; her er det store forskjeller i kvalitet og smak (og lukt).
Og du? Har du en mandolin; tørk av støvet og bruk den! De fleste grønnsakene kan kuttes i tynne skiver med den og det er så godt når du får litt av alt i hver bit!

Ingredienser (4 porsjoner)
- 2-3 hjertesalat, 1 isbergsalat eller en blanding av crispy blader fra isberg og noen mer smakfulle salatblader. Riv de store bladene i mindre biter.
- 1-2 never ruccola
- 2 gulrøtter, revet eller kuttet i tynne staver (eller bruk en mandolin om du har)
- 1 liten eller 1/2 stor rødløk, kuttet i tynne ringer
- 1 liten mango, kuttet i terninger (evt 1/2 stor)
- en neve sukkererter, kuttet på langs
- 1/2 rød paprika i tynne skiver
- 4-5 reddik, kuttet i tynne skiver
- 1/2 slangeagurk i tynne skiver
- en neve koriander, kuttet grovt
- en liten neve mynteblader, kuttet grovt
- en neve bønneskudd eller spirer
- 1-2 røde chili, i fine ringer (eller finhakket om du ønsker) Behold frø og hinner om du liker det sterkt
- 400g lårfilet av kylling eller ytrefilet av storfe
- litt mild olivenolje
- salt
- 2-3 ss søt soyasaus (ketjap manis eller tilsvarende)
- ristede sesamfrø
Dressing;
- 3 juicy lime (evt flere lime om de ikke er saftige nok)
- 2 ss Akasiehonning eller lønnesirup
- 3 ss god fiskesaus
- 1 ts chiliflak el chilipulver (evt 1/2 ts- smak til)
- 1 ss ingefær, revet
- 1 hvitløksfedd, revet
- 2 ss jasminris, ukokt
Fremgangsmåte:
Rist riskornene i tørr panne til de er gyllenbrune. Tilsett chilipulver/chiliflak det siste minuttet. Avkjøl og knus ris og chilipulver fint i morter eller i en krydderkvern om du har. Bland halvparten av pulveret i dressingen (den andre halvparten heller du over salaten rett før servering).
Stek kjøttet i litt olivenolje på medium/høy varme til det får en god stekeskorpe. Dryss på litt salt underveis. Hvis du bruker kylling må du steke til den er helt gjennomstekt. Storfekjøttet er best om det er rosa i midten. Skru ned varmen til medium/lav og hell over søt soyasaus. La det boble i ett minutt og skru av varmen. La kjøttet hvile litt, dryss over sesamfrø på begge sider, og skjær kjøttet i tynne strimler.
Bland alle ingrediensene til dressingen og smak godt til om den trenger mer syre, sødme eller salt. Bland dressingen med alle grønnsakene i en stor bolle og legg salaten over på et pent fat. Legg over kjøttstykker, og dryss over resten av den knuste risen.
Nyt!
Line 🙂


Legg igjen en kommentar