Verdens beste boller

Da jeg var barn hadde mamma en venninne som bakte boller hver gang vi var på besøk. De var store og fete og nesten litt gule i fargen av store mengder smør og egg. Jeg fikk aldri oppskriften på disse bollene. Det var vel før min tid som ‘gal-oppskriftsamledame’..

Denne fantastiske oppskriften fikk jeg for 10 år siden av en venninne som jeg delte mange oppskrifter og erfaringer med. Jeg synes disse bollene smaker like godt som de fra barndommen, og de blir alltid store og gylne. Jeg skjønte aldri (før nå) hvorfor jeg skulle koke opp melken, men jeg turte aldri å hoppe over dette steget i frykt for å få noe annet enn perfekte boller.

Jeg har i ettertid skjønt at det å koke opp melken egentlig er en gammel og kanskje litt glemt metode for å få gjæren til å heve maksimalt. I følge flere nettsider koker man melken for å bryte ned et enzym som finnes i melkeprodukter, og som hindrer gjæren å nå sitt fulle potensial. Jeg tør i hvert fall ikke gjøre det på noen annen måte lenger 😉

fastelavnsboller_passionforlime

28 STORE, eller flere små boller (oppskriften kan gjerne halveres)

  • ca 1,5 kg mel (begynn med 1,3 kg og tilpass)
  • 2-3 ts kardemomme (aller best blir det hvis du støter kardemommefrø selv)
  • 1 ts salt
  • 50 g gjær
  • 8 dl h-melk
  • 300g melis
  • 150g smør
  • 3 egg, vispet
  • egg til pensling

Kok opp melk og melis og rør inn smøret. La blandingen bli litt varmere enn fingervarm (bruker du tørrgjær kan du gjerne la blandingen være ennå litt varmere).

Visp inn eggene når blandingen er klar.

Bland det tørre i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og hell i det våte når maskinen går. Begynn med 1,3 kg mel, og tilsett resten tilslutt når du se hvor mye du trenger for at deigen skal bli godt blandet, men gjerne litt klissete. Bruker du tørrgjær blander du den i det tørre, bruker du vanlig gjær, kan dette smuldres i deigen sammen med det våte.

Elt deigen godt og lenge- jeg pleier å la den gå i 10 minutter. Sett til heving til deigen har doblet i størrelse.

Lag fine boller og sett på to eller tre brett. La de heve på nytt et lunt sted under et rent kjøkkenhåndkle- gjerne en times tid. Pensle med egg, og stek midt i ovnen på 210°C i ca 10 minutter (men sjekk etter 8 minutter om de er ferdig).

Bollene kan selvfølgelig tilsettes rosiner, non-stop, sjokoladebiter, syltetøy i midten, eller hva du måtte ønske, men jeg liker bollene som de er uten ‘forstyrrelser’; myke, søte, luftige, saftige, kardemomme-duftende, lykkebringende små barndomsminner 🙂

One thought on “Verdens beste boller

  1. Tilbaketråkk: Bringebær- og sjokoladeboller | passion for lime

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s