Dukkah

Har du prøv dukkah ennå? Jeg er helt forelsket i denne egyptiske nøtte- frø- og krydderblandingen. Det finnes flere varianter av dukkah, og her har du min. Gurkemeie og paprikapulver er valgfritt, men jeg liker den ekstra dybden disse krydderne gir, og ikke minst den fine fargen.

Dukkah er fantastisk godt drysset over salater og grønnsaksretter, over bløtkokt egg eller til bakte egg, til fisk, hummus, linseretter, til gryterett er eller drysset over en tykk suppe for litt crunch, og selvfølgelig på den tradisjonelle måten: biter av brød dyppes i god olivenolje, så i dukkah ❤

Ingredienser:

  • 5 dl (ca 320 g) mandler, hasselnøtter, valnøtter og/eller pistasjenøtter. Min favoritt er 50/50 mandler og hasselnøtter, men noen ganger går jeg for kun pistasjenøtter eller blanding av flere typer. Perfekt måte å bruke opp rester av nøtter på.
  • 1 ss korianderfrø
  • 3/4 dl (130 g) sesamfrø
  • 1 ss spisskummen (hele frø)
  • 1/4 ts kvernet pepper
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikapulver
  • 2 ts Maldonsalt eller 1 ts fint salt

Start med å riste nøttene. Jeg gir deg to måter å gjøre dette på:

Alternativ 1: rist nøttene i en tørr panne på medium varme til de begynner å lukte godt og du ser de begynner å få litt farge (bruker du pistasjenøtter tilsettes de sammen med korianderfrø- pistasjenøtter trenger kortere tid). Tilsett så korianderfrø og rist ett minutt, før du tilsetter sesamfrø og spisskummen og rister ett minutt til. Tilsett resten av ingrediensene, rør rundt, og ta pannen av varmen. La det hele kjøles helt ned.

Alternativ 2: spre nøttene på et stekebrett og stek i ovnen på 160ºC i 15 minutter mens du rister frø og krydder i stekepannen som forklart over. På denne måten har du mer kontroll. PS: om du bruker pistasjenøtter anbefaler jeg deg å riste dem i en stekepanne som forklart over. La alt kjøles ned.

Knus blandingen i en morter, eller i en food prosessor til det ser ut som grove sandkorn. Om du bruker en food prosessor er det viktig at du bruker pulse-knappen, og at du stopper mens blandingen ser ut som smuler,- før den blir til nøttesmør.

Blandingen holder seg lenge hvis du oppbevarer den i en lufttett beholder i kjøleskapet, men den smaker aller best nylaget.

Line 🙂

En tanke om “Dukkah

  1. Tilbaketråkk: Ovnsbakt rosettkål | Mye Smak

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..