Skikkelig chili con carne

Denne oppskriften på chili con carne har jeg tilpasset og utviklet over lang tid, og nå føler jeg den sitter skikkelig! Jeg kommer ikke unna den lange ingredienslisten, men det er det som skaper dybden og alle de spennende lagene i denne retten, og jeg bruker ingredienser du finner i de fleste matbutikker (altså ingen fancy meksikanske chili-typer i denne oppskriften). Setter du av litt tid til å planlegge (les: måle opp og forberede alle ingrediensene) så går det raskt å lage retten. Etter alt er i gryta så skal den stå å koke et par timer, og da kan du jo gjøre akkurat hva du vil 🙂 Og du? Retten smaker like godt (noen påstår ennå bedre) dagen etter, så det er perfekt mat å servere til gjester.

Jeg bruker tid på å finne godt kjøtt når jeg først lager retter med kjøtt. Med det mener jeg ikke dyre kjøttstykker fra kjøttdisken (denne retten blir best med de billige stykkene som må kokes lenge for å bli møre). Det jeg mener er at jeg bruker tid på å finne leverandører som har dyrevelferd og bærekraft i fokus. En gang i året kjøper jeg økologisk kjøtt fra en lokal produsenter og fyller fryseren. Da får jeg alt fra suppekjøtt, bein til kraftkoking, bog, mørbrad, indre- og ytrefilet, kjøttdeig mm. Jeg vet at disse dyrene har hatt det godt og jeg vet at alt fra dyret brukes, og det føles godt.

Du kan gjerne bruke viltkjøtt i denne retten, men da må du passe litt på så kjøttet ikke blir overkokt og tørt. Sjekk underveis; kjøttet skal være helt mørt og falle litt fra hverandre. Jeg oppfordrer deg til å sjekke ut REKO-ringen på Facebook. Finnes det utleveringer i nærheten av der du bor er det en fantastisk mulighet til å få tak i unike produkter og ikke minst å støtte de mindre leverandørene.

Ingredienser til ca. 10-12 personer- altså middag til flere dager, eller nok til en stor gjeng

  • Ca 1,5 kg storfekjøtt; flatbiff, mørbrad eller bog, skåret i 2 – 3 cm terninger
  • 1 stor gul løk, i terninger
  • 3 paprika; helst i forskjellige farger, i terninger
  • 2 – 3 stangselleri i terninger
  • 2 – 3 hvitløksfedd, i tynne skiver
  • 2 ss malt spisskummen
  • 1 ss malt korianderfrø
  • 1 flaske mørk øl
  • 1 boks tomatpuré
  • 2 bokser hele tomater
  • 2 – 3 dl kjøttkraft (hjemmelaget, kjøpt eller kjøttbuljong)
  • 1 ts tørkede chiliflak (begynn med 1 ts og smak deg frem etter retten har kokt en stund)
  • 1/2 ts cayennepepper (samme som over)
  • gjerne andre spennende chilipulver om du har
  • Tabasco, Sriracha eller annen chilisaus (samme som over)
  • 2 kanelstenger
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ss kakao, helst råkakao
  • 1/2 dl sterk kaffe (noen ganger jukser jeg med en ts pulverkaffe (hysj))
  • 2 bokser kokte kidneybønner, eller helst tørkede bønner du har kokt selv om du har (jeg pleier å koke store mengder tørkede bønner og fryse ned)
  • 1 ss worchestershire
  • 1 ts kokossukker, brunt sukker eller vanlig sukker
  • salt og pepper

Til servering (om du vil gå ‘all in’. Ellers velger du deg et par favoritter):

  • vårløk, i tynne skiver
  • fersk chili, i tynne skiver
  • fersk koriander, grovt hakket
  • rømme
  • revet cheddar
  • avokado i terninger
  • lime
  • kokt ris, potetmos eller godt brød.

Fremgangsmåte:

Jeg bruker en stor emaljert jerngryte og steker alt i samme gryte. Alternativt kan du steke kjøttet i en jernpanne el, og blande alt i en større gryte underveis.

Brun kjøttet i stekefett (kokosolje (til steking), annen olje eller klarnet smør/ghee) og litt salt. Bruk medium/høy varme og stek litt av gangen så kjøttet ikke blir kokt men heller får en deilig karamellisert stekeskorpe. Dette gir masse smak. Legg kjøttet i en beholder og sett til side. Kok opp litt vann i gryten mellom hver runde og hell dette over kjøttet (for å unngå at det ligger igjen biter som blir brent).

Stek så løk, paprika, stangselleri og hvitløk på medium varme i litt olje til løken begynner å bli blank. Tilsett så tomatpuré, spisskummen og korianderfrø og stek under omrøring et par minutter til det lukter nyyydelig 🙂

Hell kjøtt (og all kraft og stekefett som har rent av) tilbake i gryten. Tilsett så øl og la det koke opp. La det koke et par minutter før du tilsetter tomater, kjøttkraft, chiliflak, cayennepepper, tabasco, kanelstang, røkt paprika, paprikapulver, kakao, kaffe og 1 ts salt. La det småkoke under lokk i 1,5 time. Rør av og til.

Tilsett så kidneybønner, salt, pepper, sukker og worschestershire la det koke (uten lokk) i 1/2 time til, eller til kjøttet er så mørt at det kan deles med en skje. Tilsett fersk chili helt til slutt. Smak til med salt, sukker, pepper, lime, og chilisaus.

Dryss over hakket vårløk, fersk koriander, chili, rømme, revet cheddar, avokado i terninger og lime og server med kokt ris, potetmos eller godt brød.

Del dette med de du liker aller best; jeg lover deg det vil glede dem!

Line 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..